- proses metodu 130nm,95nm,65nm gibi transistör boyutu küçüldükçe tüketilen enerji ve dolayısı ile ısı miktarı azalır. intel şuan prototip olarak 45nm işlemci üretti ve stabıl şekilde çalıştığını gösterdi.
- bellek denetleyicisi AMD nin kendi üzerinde İntelde değil
- L1 L2 bellek AMD giriş çıkışta data akışını iyi optimize ettiği için büyük tampon bellek ihtiyacı yok, intelde ise tampon bellek miktarı arttıkça performans artıyor, yani mevcut intel işlemcilerde in-out data akışı iyi optimize edilmemiş.
- işlemcinin dedteklediği kodlar. SS3 vb. AMD bu konuda eskiden geride idi ama artık değil. bu komutlar işlemci içinde hard olarak desteklenir. Buda bu komutların kullanıldığı programlar çalıştırıldığında performans demek. Aynı ekran kartları gibi Hardware rendering software rendering gibi bariz performans farkı ortaya koyar.
- PC lerde kullanılan bütün işlemcilerin temeli aynıdır X86 değişen kısımlar, transistör boyutları, işlemciye entegre edilen denetleyiciler, tampon bellek boyutları, ek komutlar, Adresleme kapasiteleri, data işleme kapasiteleri, saat frekansları, herbir cycle da yaptığı işlem sayısı, intel için HT sanal işlemci mimarisi vb. yani aynı temel üzerine biri gökdelen konduruyor, biri villa yapıyor. Temel X86 yetersiz kaldığı içinde üreticiler darboğazı aşmak için farklı yöntemler deniyor.
benim bulabildiğim bu