SSD (Solid State Disk - Solid State Drive)

10 Replies, 26014 Views

Hard disklere alternatif olarak piyasaya sürülen SSD ‘ler, güç gerektiren veya gerektirmeyen yapıya sahip, bilgi saklayabilen veri depolama aygıtlarıdır.

Teknik olarak disk olmasalarda, SSD olarak adlandırılıyorlar çünkü hard disklere alternatif olarak kullanılıyorlar. Genellikle NAND flash (elektirik gerektirmeyen) veya SDRAM (elektirik gerektiren) temelli oluyorlar. SSDler hareketli parçaları olmadığından dolayı hard diskler ile özdeşleşmiş kavramlar olan okuma – yazma zamanı, erişim zamanı, elektro manyetik gecikmeler ve arızaları geride bırakıyorlar.

[Resim: samsung_ssd.jpg]


SDRAM gibi elektrik gerektiren SSDler ve 0.01ms gibi düşük hızlı ulaşım zamanlarına (2004 yılındaki hard disklerden 250 kere daha hızlı) göre sınıflandırılıyorlar ve genelde hard diskin ulaşım zamanıyla çalışan programları hızlandırmak için kullanılıyorlar.

DRAM temelli SSDler ise verinin devamlılığını sağlamak için dahili pil ve yedekleme sisteminin birleşimidir. Herhangi bir elektrik kesintisi anında sahip olduğu pil sayesinde RAM ‘de ki veriyi yedek diske kaydetmeye yetecek kadar süreye sahiptir. Elektrik geldiğinde ise yedek diskten RAM ‘e bilgiler geri kopyalanır ve SSD normal işini yapmaya devam eder.

[Resim: RamSan4002.jpg]
DRAM temelli bir SSD 'ye örnek

Fakat birçok SSD üreticisi DRAM temelli SSDlere daha sağlam ve kolay alternatif olan ve elektrik gerektirmeyen bellekleri kullanmayı tercih ediyorlar. Bu modelleri, flash diskler olarakta biliyoruz ve pil gerektirmediklerinden üreticilere 1.8” , 2.5” ve 3.5” boyutlarında ürünler üretmelerini sağlıyorlar. Buna ek olarak, bu model SSDler ani elektrik kesintisinde bile herhangi bir veri kaybına uğramıyorlar. DRAM SSDlerde olduğu gibi flash SSDlerde oldukça hızlılar (flash SSDlerin, DRAM SSDlerden yavaş olduklarını unutmayalım)

Avantajları

- Daha hızlı açılış
- Daha hızlı okuma zamanı (bazı durumlarda en hızlı hard disklerden bile iki kat daha hızlı)
- Daha hızlı okuma – yazma zamanı (standart hard disklerden yüzlerce kez daha hızlı)
- Daha hızlı sistem başlangıcı ve program başlama süresi
- Daha uzun ömürlü (yaklaşık 51 yıl fakat bazı SCSI disklerin 175 yıl ve bazı SATA disklerin 57 yıl ömrü olduğunu unutmayalım)
- Fazla mekanik parçanın olmaması
- Daha az elektrik tüketimi
- Tüm bilgileri çok kısa bir sürede sile bilme
- Daha hafif ve az yer kaplaması

Dezavantajları

- Fiyatı
- Kapasitesi
- Bilgi kurtarma şansının oldukça az olması
- Güç kaybı, manyetik alan, elektrik yüklenmesi gibi durumlarda zarar görebilme

Dip not: Yazıda birkaç yerde elektrik gerektiren veya gerektirmeyen yazmakta. Elektrik gerektirmeyenden kasıt elektrik olmasada bilgi saklayabilen belleklerdir, örnek USB bellekler, hard diskler. Elektrik gerektiren belleklere ise RAM ‘i örnek verebiliriz.
Gigabyte çıkarmıştı buna benzer birşey ama onunkinde doldurulabilen Lityum iyon pil vardı ve DDR400 ram kullanılıyodu Smile bunların fiyatı baya tuzluymuş...
Okul bitti :mrgreen:
Gigabyte i-ram Big Grin
[Resim: 10901619km4.gif]
"The difficult we do right away. The impossible takes slightly longer."
JK749 - MyBrute
arkadaslar bana badsectoru tanımlayabilrinisiniz sanrıım pcmde böyle bir sorun var
Garantisi geçmediyse aldığın satıcının kafasını hedef alıp fırlat Big Grin

Bozuk kesim (ing. bad sector) veri depolama aygıtlarında fiziksel hasara uğrayarak işlevini yitiren kesimlerdir. Veri depolama aygıtlarında en küçük mantıksal depolama birimi kesimlerdir. Bir kesim normal ayırmada 512 bayttır. (bkz. iz-kafa-kesim) Bu alanlardan bazıları zamanla fiziksel hasara uğrayarak işlevini yitirir. Bozuk kesimler biçimlendirme sırasında tespit edilerek işaretlenir ve o kesimler kullanılmaz. Böylece "göz göre göre" veri kaybı önlenir. Diğer bir senaryo ile zaten yazılı olan bir kesimin fiziksel olarak bozulması durumunda oluşan bozuk kesim durumunda o kesimde yazan veri kaybolacaktır. Bunun sonucunda o kesimde yazan veri her ne ile ilgiliyse o çalışmayacak ya da yanlış çalışacaktır.
Alıntıdır...

Ha bide SSD içinde bad sectör ne alaka anlamış değilim...
Okul bitti :mrgreen:
hmm solid state diskler pekçok yönden avantajlı örneğin birkere fiziksel değiller ve darbe sarsıntı derdi yok, bir ikincisi de veri aktarım hızları daya yüksek birde özellikle mobil cihazlar için uygun çünkü güç yönetimleri çok iyi ama kötü tarafları da var mesela kapasiteleri düşük ve fiyatları anormal..
mr.salieri yazdı:hmm solid state diskler pekçok yönden avantajlı örneğin birkere fiziksel değiller ve darbe sarsıntı derdi yok, bir ikincisi de veri aktarım hızları daya yüksek birde özellikle mobil cihazlar için uygun çünkü güç yönetimleri çok iyi ama kötü tarafları da var mesela kapasiteleri düşük ve fiyatları anormal..

onlar da fiziksel,ama hareketli parçaları yok.
Bi de bunlar ne kadar çok üretilirse fiyatları da o kadar düşecek.
[Resim: 10901619km4.gif]
"The difficult we do right away. The impossible takes slightly longer."
JK749 - MyBrute
mehmettev yazdı:onlar da fiziksel,ama hareketli parçaları yok.
Bi de bunlar ne kadar çok üretilirse fiyatları da o kadar düşecek.

Ne anlatmak istediğimi anladın fiziksel derken dostum. Bildiğimiz anlamıyla fiziksel olarak okuma ve yazma yapan disklerden bahsediyorum. SSD gibi elektronik değil yani bu arada SSD lerin makul düzeylere ineceğinden senin kadar umutlu değilim dostum. Bence hep arada bir uçurum kalacak
bunlar şimdi sata3 olacak galiba bilgisi olan var mı?
bernaberan yazdı:bunlar şimdi sata3 olacak galiba bilgisi olan var mı?

Þimdiye kadar SATA3 herhangi bir donanım çıkmadı.
Sizi rahatsız eden konuşma, küfür veya forum kurallarına aykırı olan mesajları, avatar'ın altında bulunan [Resim: report.gif] butonuna basarak bizleri bilgilendirebilirsiniz.
bernaberan yazdı:bunlar şimdi sata3 olacak galiba bilgisi olan var mı?

Ayrıca bazı SSD diskler SATAII, hatta SATA3 arayüzünden daha hızlı oldukları için PCI-X arayüzü ile bilgisayarlara takılıyorlar. En son 1.5GB/sn okuma, 1.4GB/sn yazma hızına sahip SSD çıktı. Bu hızlara SATA arayüzü ile ulaşamıyoruz.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  hard disk, ram ve ekran kartı mı yenilemek büyütmek istiyorum. yardımlarınızı bekliym toprakyl 1 2,998 24-10-2008, 08:06
Son Yorum: mehmettev
  divx player de extarnel disk kullanımı vedatkaragoz 0 1,877 16-01-2006, 18:37
Son Yorum: vedatkaragoz



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi